Kgendah’s Weblog

KELEBIHAN / KEISTIMEWAAN KAMPUNG

Posted on: Mac 21, 2008

  • INFO KELEBIHAN / KEISTIMEWAAN ( POTENSI ) KAMPUNG

1 Koperasi Kg. Endah Berhad: – Koperasi ini telah ditubuhkan bagi menjaga taraf ekonomi penduduk.Kegiatan kearah pembangunan ekonomi dari segi IKS dan mempelbagai  / memasarkan bahan pertanian. Peserta seramai 428 orang.  

1 Pusat Kesedaran Alam Sekitar  (PAKAS) :- Pusat ini berujuan untuk    Pendidikan dalam menjaga dan pemuliharaan alam sekitar. PAKAS Merupakan pusat lapangan contoh pertama di negeri Selangor dan Malaysia  yang dibangunkan oleh sebuah kampong .  PAKAS telah dilantik sebagai peneraju contoh untuk membangunkan PAKAS di setiap daerah oleh Kerajaan  Negeri Selangor mulai tahun 2004.Kemudahan asas pembangunan tambahan di tapak PAKAS sebagai satu pusat Latihan peserta adalah amat diperlukan bagi memperseimbangkan dengan pengetahun dan model.

1 Memperkembangkan Kg.Endah:- Telah berjaya mengurangkan masaalah sosial dikalangan masyarakat dengan wujudnya program pembesaran kampong menjadi realiti .Seramai 428 orang telah mendapat kemudahan untuk tapak rumah dengan wang yang dikumpulkan secara ansur .

1 Menjuari Pertandingan yang telah diadakan oleh pihak kerajaan negeri dan pusat :-Telah 2 Kali menjuarai pertandingan Keindahan,Kebersihan dan Kemajuan Kampung  peringkat Kebangsaan pada tahun 1990 dan 1994 dan lain-lain pertandingan yang pernah disertainya.

1 AgroTourism /Keluarga Angkat / HomestayAgro Tourism /Keluarga Angkat / Homestay :- Lokasi Tumpuan Lawatan dari dalam dan luar negara serta program Homestay .

1 Tumpuan Production TV drama :- Lokasi Program Drama –drama TV Malaysia  

Pergambaran Drama Pergambaran Drama1 PAKAS

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: